Пречка за разумно газово решение за България е политиката, смята експерт.Политическото

...
Пречка за разумно газово решение за България е политиката, смята експерт.Политическото
Коментари Харесай

Експерт: Пречка за разумно газово решение за България е политиката

Пречка за рационално газово решение за България е политиката, счита специалист.

Политическото говорене и политическата рецесия у нас в допълнение затруднява намирането на рационално решение за доставките на газ през тази година. Това сподели специалистът от Българският енергиен и минен конгрес Антон Иванов в предаването „ Добър ден, България “ на Радио „ Фокус “. Според него стремежът да се реализира договореност за по-дълъг период е изцяло рационален, само че когато се намеси прекалено много политика в този развой, комерсиалните договаряния са затруднени и не дават положителни резултати.

„ Компаниите търсят съответните политически потвърждения на техните решения, което бави и самия развой “, сподели още Иванов.

„ Битовият пазар значително е предпазен. Има механизми, в това число и за обезщетения, които се вкарват. Така че не може да се приказва за злополучие. Но несъмнено може да се приказва, би трябвало да се приказва за усложнението пред икономическите ни субекти, промишлеността ни, които евентуално ще понижат производството си тази година. И тук е към този момент ролята на страната да обезпечи тези ограничения за поддръжка на тези предприятия, които не могат да посрещнат високи разноски на природен газ, да запазят своето произвеждане, да не банкрутират, тъй че следващата година ние да възстановим последователно своята индустрия, наранена от високите цени на природния газ “.

По думите на Иванов би трябвало да има смяна на метода на образуване на цените на енергийните пазари. „ Защото огромна част от ценовия потрес е провокиран не толкоз от ценовите фактори, които дефинират цената на електрическата сила главно, а от пазарните механизми, които водят до това, че цената се дефинира от най-скъпия източник “, посочи той и съгласно него, промяната на пазара на електрическа сила на равнище Европейски съюз е един от детайлите, които занапред ще бъдат обсъждани.

„ Вторият детайл това е скоростта, с която се осъществя Зелената договорка, като това също би следвало да бъде преоценено предвид на настоящата обстановка “, акцентира енергийният специалист.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР